Vems omvärld bevakar du?

Idag diskuterade jag vikten av att se på omvärlden tillsammans med säljchefen på ett större företag. Vi var rörande överens om att konkurrensbevakning och omvärldsbevakning är två vitt skilda ting. Han berättade att han lägger ca 30 minuter per dag på att hålla sig uppdaterad om trender och nyheter. Balansen är mycket viktig eftersom det gäller att inte stirra sig blind på vad andra gör och därmed glömma bort sitt eget agerande. För egentligen vill du väl skapa trender mer än du vill analysera dem?

”Om man vill lära sig flyga som en örn kan man man inte umgås med höns.”

Tre konkreta tips för omvärldsanalys:

  1. Skaffa en förebild
    Finns det någon person eller företag i en annan bransch än din egen som du kan inspireras av för att sedan applicera på din egen verksamhet?
  2. Läs någon annans branschtidning
    Internet gör det möjligt att följa branschnyheterna inom alla möjliga områden. Är det mikromejerier eller fordonskomponenter som blir din parhäst?
  3. Bevaka med sökmotor
    Skapa en sökagent på t ex google med relevanta sökord för din egen bransch så att du inte missar vad dina kollegor i branschen sysslar med. (Om du vill kalla dem för kollegor eller konkurrenter får du kanske välja själv!)

Länkar: Omvärldsbevakning, det är väl inte mitt jobb?