Smak för marknadsföring

Marknadsföring handlar om att påverka. Men för att du ska kunna påverka dina kunder med ett budskap måste du först se till att du blir uppmärksammad. Och hur gör du det? Konkurrensen om att synas är stenhård och det är vetenskapligt bevisat att vi uppfattar allt mindre av den visuella marknadsföringen.

Så här gäller det att tänka nytt och våga krypa ut ur lådan. När synen blivit blind gäller det att låta de övriga sinnena få chansen. Faktum är att stimulera hörsel, smak, lukt och känsel kan ge en betydligt starkare känslomässig reaktion än ett synintryck. Sinnesmarknadsföringen utvecklas ständigt. Dessutom på ett sätt så att vi inte ens märker att det får oss att göra saker snabbare än man kan säga rymdraket.

Ett talande och kul exempel jag läste om var musiktestet som genomfördes i en vinbutik. Målet var att se hur fransk och tysk musik påverkar kundens val av franska respektive tyska viner. Många skulle säkert säga att ”Inte är jag så lättlurad att jag skulle välja vin efter vilket land musiken kommer ifrån. Jag vet ju precis vad jag vill ha.” Men testet visade tydligt att det gör vi. Fransmännen gick dessutom segrande ur striden: de franska dragspelen höjde försäljningen klart bättre än de tyska bastuborna.

När fick du senast dina kunder att göra precis som du ville? Att hitta hur du ska kunna använda lukt, hörsel, smak och känsel i marknadsföringen är inte alltid lätt. Speciellt om du traditionellt använt bild och text. Lyckas du bara titta utanför lådan så finns det andra och effektivare sätt att överraska och reta dina kunders sinnen.

Rena dofter

Citrondoft är ett bra exempel. Det finns ett otal undersökningar som visar att vi förknippar citrondoft med renhet. Därför är det ingen slump att så många rengöringsmedel luktar citron. En stor fördel med att använda sig av dofter är att de går rakt in minnescentrat för lukter och kan utlösa oerhört starka minnesbilder utan att vi knappt förstår varför eller kommer ihåg att vi hade dom.

Har du kommit på ett ljud eller en doft du tycker skulle stärka ditt varumärke bör du absolut försöka varumärkesregistrera det. Många har lyckats och vem känner inte igen Hemglassbilen när den rullar in på gatan. Hemglass var det första företaget in Sverige att få ett ljud registrerat som varumärke. Vad som kan vara bra att känna till om du vill försöka skydda ett ljud, är att det måste kunna återges grafiskt, exempelvis som noter.

Ligger du och funderar på att lyfta din marknadsföring med en doft av gräs kan det var lite tuffare. Dofter är svårare att mäta och det räcker inte med att beskriva dom i ord. Flera parfymtillverkare har med ganska vetenskapliga medel försökt registrera sin doft men inte lyckats. Kanske du blir först …

Less is more

Jag fick frågan av en god vän som inte gillar kommersiella budskap varför det finns reklam. Uppkomsten av marknadsföring var från början helt enkelt ett behov av att tala om att man finns till. Den hysteriska och många gånger sinnrika flod av budskap vi översköljs av varje dag är bara ett resultat av konkurrens.

Att det gått så långt att vi inte tar till oss ens en bråkdel av allt vi ser är hjärnas skydd mot överhettning. Vi kan inte bearbeta allt och hjärnan väljer därför först ut den information vi känner igen.

Så hur ska du göra när dina kunders hjärnor väljer bort dina dyra banners på hemsidans högersida eller på någon av alla sociala medier?

En av grundreglerna när det gäller alla typer av annonser är att ”less is more”. Ändå finns det fortfarande många som tror att de man vill påverka läser allt som står i annonsen. En bra banner eller annons är inte en informationsplats. Det är ett verktyg för att på extremt kort tid få läsarna att göra det du vill att dom ska göra.

Följer du följande punkter när du tar fram en banner eller annons kan du öka möjligheten att nå fram med ditt budskap:

  • Lite information
  • Ren layout
  • Kontrast
  • Något som är störst

Kan du också bredda din marknadsföring med dofter och ljud kan du stimulera många sinnen och samtidigt stärka ditt varumärke. Det gäller helt enkelt att ha sinne för varumärken.