Så här tar du glada bilder – på riktigt!

Att fånga glädje eller ett spontant skratt är något av en utmaning. Stunden går otroligt snabbt förbi och att framkalla skratt på beställning kan vara svårt (jag rättar mig själv direkt, det där var en grov underdrift). Det blir lätt en utomordentlig kavalkad av tillgjorda miner med panik i blick. Här gäller det att ha en strategi. Och att tajma noga.

   Eller så kan du alltid ratta till kamerans serietagningsläge, då är chansen större att fånga det perfekta ögonblicket.

No-no

Att säga till amatörmodellen att se glad ut skapar ofta en genväg till det där krampaktiga ta-mig-härifrån-leendet. Här måste du som fotograf använda din fingertoppskänsla. Gör något så att glädjen kommer spontant. Locka till skratt. Var lite pajas. Fumla eller gör något oväntat.

Gå nära

En fördel när man ska fånga glädje är att gå riktigt nära modellen. Att kapa lite hår gör ingenting, det ger känslan av att glädjen bubblar över och inte ryms i bilden. Om modellen vänder blicken upp associerar det också till glädje. Det blir inte roligare av att orsaken till skratten syns i bild (oftast, vill jag tillägga. Hmm, kom naturligtvis genast på tillfällen där det vore fantastiskt kul att ha med orsaken…..). Lite fantasi åt betraktarens ögon är bara fördelaktigt.     

Som fotograf styr du över din bildkomposition och här har du flera knep att ta till. Och du kan ta hela kompositionen till hjälp, inte bara leendet, för att skapa den positiva bilden. Till exempel ger något så enkelt som att ta en bild som är luftig upptill en härlig illusion av frihet som också förstärker glädjen. 

Snett och vint

Bilden behöver inte vara symmetrisk. Att horisonten blir sned har inte så stor betydelse, det är bara bra att ha någon diagonal i bilden. Ett lätt rabalder innanför bildramen bygger på den glada och spontana känslan.

Runt och ljust

Du kan också försöka få med runda former i bilden. Det har visat sig att rundhet förstärker det glada i bilden. Det går lika bra att ha dem i för- som i bakgrunden. Kan det vara ballonger vi associerar till? Glädje kopplas också ihop med ljus. Kan du välja mellan ljus och mörk miljö så välj den ljusa. Och du kan med fördel ta med starka och klara färger i kompositionen. Till sist, om du är som jag och tycker om att arbeta med bilderna i efterhand, kan du alltid förstärka färgerna ytterligare och öka högdagrarna.

Som avslutande ord klämmer jag i med något viktigt. Ha roligt! Blir det för mycket att tänka på, välj bara ut ett eller två tips och koncentrera dig på dem tills de sitter och du är redo att gå vidare.

Lycka till!