”Hoppsan – där sitter ju jag och äter glass!”

Har du råkat ut för att hitta dig själv på bild i en tidning eller på webben eller något annat överraskande ställe? Får man verkligen göra så utan medgivande? Får man ta upp kameran och fota vad som helst och kan man förvänta sig att se sina fotografier publicerade utan medgivande? Vad är det egentligen som gäller? Det får du svar på här.

Var kan du bli fotograferad? Eller var får du fota?
På allmän plats kan man alltid förvänta sig att bli fotograferad. Där har alla rätt att fota, det är en grundläggande rättighet. Så när du sitter där och äter din glass kan du försöka göra det snyggt. Situationen kan förevigas. Det finns dock undantag.

Följande hände arboristen Per som timelaps-filmade moln från sitt hotellrum i Stockholm. En insatsstyrka på fem poliser slog sönder fönstret och stormade rummet samtidigt som en distraktionsgranat detonerade. Per är fortfarande traumatiserad.

Pers misstag; han hade omedvetet filmat en militärmast. Det är ett lagbrott att fotografera och filma sådant som bedöms vara skyddsobjekt, till exempel militära anläggningar och kraftanläggningar. Det sitter alltid en förbudsskylt uppsatt, så det ska vara svårt att missa (hoppas att skyltarna blir ännu lättare att hitta nu, efter Per-insidenten).

Det kan också vara så att du inte får fota i till exempel skolor och restauranger. Alltså ställen där du har rätt att besöka i din vardag, där de kan ha egna ordningsregler. Ägaren bestämmer reglerna. De kan ha en policy som säger att det råder fotograferingsförbud och kan be dig gå om du insisterar på att använda kameran, men det är inget lagbrott. Om ägaren får feeling, inte riktigt kan behärska sig och vill ta din kamera i beslag, är det istället hen som gör sig skyldig till ett lagbrott. Kan ägaren be dig att radera bilderna? Japp, men du måste inte. Är bilden tagen är den din, även om du har brutit mot en regel.

När annars, än ställen med förbjudande ordningsregler och skyddsobjekt, får du inte fotografera? Får man till exempel stå utanför ett dagis och fotografera barn? Japp! Det känns ju onekligen inte så härligt, till och med synnerligen olämpligt. Men juridiskt sett ändå lagligt.

Här kommer ännu ett undantag i lagen. 1 juli 2013 kom ett tillägg som säger att det är olagligt att fota i smyg om det uppfyller följande tre kriterier:

 • Att fotografen är dold
 • Att fotografen fotar dolt utan tillåtelse. Direkt när modellen upptäcker fotografen är inte fotograferingen dold längre, så i princip räcker det att fotografen ropar hohooo!
 • Att fotograferingen sker i miljöer där man ska kunna freda sig för dold fotografering. Till exempel på toaletten, hemma, i sin båt eller husvagn eller i ett omklädningsrum.

Vad lagen leder till vet man inte. Ännu. Lagen har inte prövats (februari 2017), tänk dig följande scenario; du står på allmän plats och fotar din vän, i bakgrunden på bilden ser man rakt in i ett kök där det till exempel lagas en rotfruktsgratäng av en fotograferings-omedveten kock. Begår du ett lagbrott då? Vi får vänta och se.

Vem kan fota dig? Eller vem får du fota?
I princip kan vem som helst komma fram och fota dig på joggingturen eller när du släpar matkassar till bilen. Du kan dyka upp på bild både här och där utan att du behöver ge ditt medgivande. Till exempel i artiklar i tidningar och på konstutställningar.

Det märks tydligt att juridiken inte alltid går hand i hand med etik och moral.

Rätten att vifta med kameran ”överallt” grundar sig i att vi alla har rätt att skildra vår vardag och samtid. Och det skulle bli synnerligen lurigt att avgöra vad som egentligen hände vid till exempel ett upplopp, om ingen fick fotografera på allmän plats. En bild kan tydligt visa vem som gjorde vad.

Vilka bilder får publiceras?
Fotografering och publicering är två vitt skilda saker. Vilka bilder du får publicera beror på sammanhang. Du får förvisso fota på allmän plats utan tillstånd, men bilden får inte användas i marknadsföringssyfte utan att personen har gett sitt tillstånd (om det är möjligt att känna igen hen). Då kan du bli stämd.

Förvånande nog faller till exempel politiska partier inte under Marknadsföringslagen. De kan fota och använda dig i vilket sammanhang som helst. Socialdemokraterna skulle alltså kunna fota Annie Lööv och använda i en annons utan att hon kan hindra detta.

Men på webben då?
Får man publicera vilka bilder man vill på sin webbplats utan godkännande? Nope, inte om din webb är en plats för marknadsföring. Det är ok om du bara vill visa vilka fina foton du tagit.

OK att publicera utan tillstånd:

 • Bilder som används till redaktionellt material (artiklar i tidningar).
 • Bilder som visas upp på konstutställningar.
 • Bilder som ska hänga hemma på väggen.
 • Bilder att visa på webben (om det inte är för marknadsföring).

Det kan ju vara bra att göra en etisk bedömning först. Bara för att det är lagligt behöver det ju inte betyda att det är lämpligt.

EJ OK att publicera utan tillstånd:

 • Bilder i marknadsföringssyfte. Alltså annonser, flygblad och så vidare.
 • Kränkande bilder. Då är det ett brott enligt Personuppgiftslagen. Det måste vara uppenbart kränkande bilder, inte att någon gör en ful min. Utan ”Låt mig presentera den fulaste killen i skolan” med en bild.

Ny lagstiftning
I februari presenterades en rad förslag på hur lagstiftningen bättre kan skydda de som utsätts för hot och andra kränkningar på nätet. Förslagen omfattar bland annat en skärpning av olaga integritetsintrång och kriminalisering av spridning av integritetskänsliga bilder. Det kan handla om spridning av hämndporr, nakenbilder och obduktionsbilder. Även olaga hot ska ändras till att kunna inkludera hot mot någons integritet, till exempel att hota med att sprida sexfilmer eller nakenbilder. Huvuddelen av förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017 (verkligen på tiden).

Hur funkar upphovsrätten? Får du publicera andras bilder?
Får du utan tillstånd publicera andras bilder på dig på din egen webbplats eller till exempel Facebook? Nej. Detta är juridiskt sett ett brott mot Lagen om upphovsrätt. Känns märkligt när det är en bild av dig, men fotografen äger rättigheterna till sitt material.

Får du använda andras bilder?

 • Det är tillåtet att ladda hem andras bilder från nätet.
 • Du får göra montage av andras bilder.
 • Du får INTE lägga upp andras bilder på webben och publicera för offentlig visning – Nej nej.
 • Det är endast tillåtet att ha bilderna för eget bruk. Man kan återanvända, men inte visa.

Det finns en ny växande kultur, Creative Commons (CC). Det är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). CC gör det möjligt genom ett system av licenser. Man kan säga att vi ger bilder till varandra under förutsättning att de inte används för att tjäna pengar, samt att fotografen får cred för sitt jobb.

Men om du verkligen vill använda en bild du inte tagit själv?
Du kan ju alltid kontakta upphovsmannen och fråga, och då brukar det inte vara några problem. Att klippa och klistra i bilden kan dock lätt få en fotograf ur gängorna. Eller vända dig till sajter som har royaltyfria bilder. Till exempel www.shutterstock.com, www.johner.se, www.maskot.se och www.pixabay.com. Men räkna med att få betala en liten peng för att få använda bilderna i alla fall. De här reglerna gäller i Sverige. I USA till exempel är reglerna generösare för hur man får använda andras bilder. Det kallas Fare Use och det tillåter ett klipp-och-klistrande av rang.

Tänk på att upphovsrättsbrottet sker vid publiceringen. Om du till exempel fotar en kompis med ett konstverk och inte befinner dig på allmän plats är själva fotograferandet ok. Men om du publicerar bilden kan det vara ett intrång i upphovsrätten.

Jag förstår att det kan kännas komplext, det kan problematiseras i all oändlighet och är säkert grunden till många diskussioner. Men jag hoppas att jag rätat ut några frågetecken. Ha bara med dig att äta glass under ordnade former (det kan i princip alltid dyka upp en kamera på allmän plats). Ta sedan hänsyn till ordningsregler. Och om du ska publicera bilder i marknadsföringssyfte – få ett godkännande av modellen. Och att du vid publicering av andras bilder alltid har ett godkännande från upphovsrättsmannen. Då minimerar du risken för en stämning eller ett ofrivilligt lagbrott väsentligt.

Förresten så har jag tillåtelse av modellen att publicera bilden ovan (konstigt nog).

Källor:

Lagen om upphovsrätt
Marknadsföringslagen
Moderskeppet.se