Design är kommunikation!

Grafisk design är tillämpade tekniker för att arrangera bilder och text för att få fram ett budskap eller underlätta mottagarens förståelse. Vi pratar om typografi, layout, bildhantering, designelement, färghantering, designprocesser, vetenskapliga undersökningar, kreativitet och formkänsla.

God design är ofta en avgörande framgångsfaktor. Men den står inte ensam. Utan ett vettigt innehåll är den värdelös. Innehållet kommer ofta från kunden själv eller annan producent, och att få detta att samspela är nyckeln.

Att som designer samarbeta med till exempel en programmerare kan vara problematiskt. Det är två väsensskilda världar som ska mötas för att tillsammans producera något som lockar, både innehållsmässigt och visuellt. Formgivare och programmerare pratar nämligen helt olika språk. Om vi dessutom lägger till att den ena är man och den andra kvinna så kan det bli ytterligare svårigheter.

Med min bakgrund, utbildning i både informatik/programmering och grafisk formgivning så är det sällan några problem med lingot. Jag förstår programmeraren och kan (oftast) få den att förstå mig. Jag har förståelse för de stelbenta ramar programmerare brottas med. Men för att ett samarbete ska funka krävs inte bara någon som är duktig på det den gör och att vi förstår varandra. Det kommer ner till personlighet. Kommunikation. Samspelet. När jag hittat en samarbetspartner där kommunikationen fungerar så vårdar jag den ömt. Och jag är otroligt glad att vi har en sådan i vårt gäng på Creative54, nämligen Karl Lettenström som driver sitt företag kprl webbutveckling. Tillsammans kan vi skapa produkter med såväl högklassigt innehåll som snygg och användarvänlig förpackning.