Bli bättre på porträtt! Både framför och bakom kameran

Att fotografera kan vara hur lätt eller svårt som helst. Idag kan vem som helst ta en bild med hög  teknisk kvalitet. Ibland kan det kanske till och med räcka med en bra mobiltelefon. Men det krävs mer än så för att få till ett riktigt bra porträttfoto. Behöver du en ny bild till ditt CV, LinkedIn eller fotografering av hela personalstyrkan?

Då är det dags att göra ett val. Proffsfotograf vs Ta-tag-i-det-själv.

Om lotten att fotografera faller på dig finns det en hel del frågor att ta ställning till. Och tack och lov, tips och trix att använda sig av när det gäller porträttfoto. Både för fotograf och modell. Innan du börjar, ta dig en funderare. Vad ska bilden förmedla? Ska modellen sitta eller stå, och hur? Vilken typ av ljus vill du ha i bilden? Hur lägger man belysningen för att dölja eller framhäva egenskaper? Ska det vara studiofoto eller taget utomhus?  Tänk på vilken årstid det är, passar bilderna sommar som vinter? Vårt oberäkneliga väder är också en faktor att ta hänsyn till. En riktigt solig dag blir ljuset hårt och skuggorna skarpa och kraftiga. Kanske är det just den effekten man vill förmedla. Återigen. Vem är det som ska fotas och vad ska bilden förmedla?

Snyggare med enkla tips

Jag kan nog sticka ut hakan (vilket för övrigt är lite si så där att göra vid porträttfotografering) och säga att nästan alla av oss vill se bra ut på bild. Följande tips kan hjälpa dig både som fotograf och modell.

 1. Fram med finsidan. Så ofta du kan. De flesta är inte liksidiga i ansiktet, vi har fin- och fulsidor.
 2. Munnen. Om du inte är bekväm med att visa tänderna kan en antydan till ett leende göra mycket för helhetsintrycket. Det är i många fall mer smickrande än ett rejält flabb.
 3. Trolla med ljuset. Man kan med ljusets hjälp förhöja och dämpa egenskaper.  Det som är ljust upplevs som större och drar till sig blicken, det man vill dölja kan försvinna in i skuggorna. Även hur modellen är vänd mot kameran påverkar.
 4. Kameran är lättlurad. Vissa fotografer kör med ”fram med öronen” (jag till exempel). Genom att skjuta fram öronen (inte upp med hakan) skapar man större skillnad i bredd mellan hals och huvud. Det känns tokigt, men tillsammans med en bra hållning ger det garanterat en finare haksiluett, intryck av längre hals och betydligt mindre dubbelhaka.
 5. Öron. Stora eller utstående öron? Vrid på huvudet något.
 6. Utstående Ögon. Sänk då blicken lite grann så blir uttrycket bättre.
 7. Markerad haka. Personer med en mycket markerad haka får ett mer balanserat ansikte på bild om fotografen höjer kameran något.
 8. Lång näsa. Samma effekt får man om du har väldigt lång näsa och ber fotografen att sänka kameran.

Det inte bara ansiktet som förevigas. Vissa tillfällen är det hela din härliga varelse som exponeras. Det är inte alltid lika bekvämt.

 • Tyngden på bakbenet. För att det både ska kännas och se mer avslappnat och bekvämt ut kan du lägga tyngden på ena benet, med fördel det längs bort från kameran. Det här enkla tipset framhäver också formerna på ett fördelaktigt sätt.
 • Ut med armarna. Står man med armarna tryckta mot kroppen ger det intryck av en större kroppsmassa och risken finns att du ser stel, malplacerad och energilös ut. Om du istället skapar ett mellanrum mellan kropp och arm ger det ett bekvämare intryck samtidigt som du inte bygger på din bredd. Placera gärna en hand på höften, midjan blir fri från armar och du ser slankare ut.
 • Vinkla eller inte. Att vinkla ena axeln eller hela kroppen snett mot kameran ger även det ett smalare intryck. Rakt framifrån med händerna i midjan gör dig istället bred och visar att du tar plats.

Efter avslutad fotografering är det inte kört om du inte känner dig riktigt tillfreds när du ser resultatet. Det är då du kan dyka in i Photoshops underbara värld och ge dig hän åt retroaktivt fotoarbete med justeringar och retusch. Men det är ett blogginlägg för sig…

Lycka till!